Planthandleiding Sneeuwklokjes in ’t groen & Co. 2018.
Haal de plantjes uit het doosje, maar laat ze in de gesloten plastic zakken tot u ze gaat planten. U kunt de zakken het beste als volgt bewaren:
- bij daglicht maar niet in de volle zon,
- bij buitentemperatuur, dus in een onverwarmde ruimte of buiten.
De sneeuwklokjes en de andere planten zullen in gesloten verpakking zonder probleem enkele dagen of zelfs weken goed blijven. Bij langer bewaren de zakken rechtop zetten. Dat voorkomt kromgroeien van de plantjes.
Afhankelijk van het tijdstip van uw bestelling en de soort die u besteld heeft, ontvangt u de sneeuwklokjes in knop, bloeiend of uitgebloeid. Voor de verdere behandeling van de plantjes maakt dat geen verschil.
Wij adviseren u om de sneeuwklokjes vooral NIET TE WASSEN, ook niet als de plantjes door natte weersomstandigheden nogal modderig bij u aankomen. Dit is om zeker te zijn dat de micro-organismen die het sneeuwklokje nodig heeft, meeverhuizen naar de nieuwe standplaats. Wel kunt u eventueel na het planten de plantjes met een gieter of plantenspuit schoonspuiten.
Maak voor het planten een plantgat van ongeveer 5 cm diep. Maak de grond onder het plantgat niet los. Door de ondergrond niet te verstoren blijft de capillaire werking van de grond in stand en zullen de plantjes niet verdrogen. Zorg dat de worteltjes bij het planten tegen de ondergrond komen te liggen en vul het plantgat weer aan met de losse grond die er uit gekomen is. Bij het planten van grote aantallen hoeft u zich er geen zorgen over te maken als de plantjes schuin in de grond komen te zitten. Ze zullen het evengoed doen en volgend jaar staan ze mooi rechtop.
De meeste sneeuwklokjes (Galanthus nivalis en kruisingen) doen het het beste op plaatsen die in het vroege voorjaar zon of in ieder geval veel licht krijgen en waar ’s zomers schaduw is. Dus onder bladverliezende struiken en bomen of tussen vaste planten die wat later in het seizoen opkomen. Ze hebben een hekel aan grond die kort geleden intensief bewerkt is of waar chemische middelen gebruikt zijn tegen onkruid. Vermoedelijk heeft dat te maken met de samenwerking met bodemschimmels waar sneeuwklokjes op aangewezen zijn voor een gezonde groei.
Galanthus elwesii staat graag op een plaats waar de grond ’s zomers wat warmer wordt, dus een plek in de volle zon of half schaduw is goed. Bijvoorbeeld tegen een muur op het zuiden doet elwesii het goed.
Andere planten zijn iets minder kieskeurig dan sneeuwklokjes, maar over het algemeen doen ze het goed in schaduw en half schaduw.
Bij het planten van de arum,primula’s, pulmonaria en hepatica kunt u het beste de wortels tegen de zijwand van het plantgat leggen en vervolgens het plantgat vullen. Anemone ranunculoides plant u in een ondiep plantgaatje of sleufje (2 tot 3 cm). U legt het wortelstokje plat of de bodem en u bedekt het voorzichtig met de losse uitgekomen grond. Anemone blanda en Eranthis hyemalis plant u 3 tot 5 cm diep. Als de blaadjes van Anemone ranunculoides nog niet groen zijn, wordt het hele plantje bedekt met losse kruimelige grond, zodat de scheuten gemakkelijk boven de grond kunnen komen. Wel moeten de worteltjes tegen de ongestoorde ondergrond liggen omdat ze anders gemakkelijk verdrogen.